Verujem da ste svi čuli za mirroring ili podražavanje. Za one koji možda nisu, mirroring znači da podražavamo govor tela, izraz lica, položaj sedenja ili stajanja i način govora (tonalitet, izbor reči) osobe sa kojom razgovaramo kako bismo izgradili odnos poverenja i međusobnog dopadanja.

Obzirom da mi je u fokusu rada neverbalna komunikacija i govor tela, uradila sam mini istraživanje. Naime, posmatrala sam govor tela nepoznatih ljudi po kafićima, klupama, tržnim centrima i raznim drugim mestima okupljanja i došla do sledećeg zaključka: žene imaju veću tendenciju da prirodno ulaze u mirroring nego muškarci. Na šta mislim konkretno?

Zapazila sam da će žena češće podražavati način sedenja i gestove druge žene: obe će se naginjati jedna ka drugoj istovremeno, sedeće u istom položaju (recimo obe prekrštaju istu nogu), u istom trenutku će naslanjati ruku na naslon sedišta ili dodirivati jedna drugu po ruci ili ramenu. Zanimljivo je da ni jedna ni druga žena uopšte nisu svesne da su zauzele identičan položaj – to se dešava spontano i rezultat je emocionalne povezanosti koju osećaju.

Naravno, u slučaju kada ta vrsta konekcije izostane i kada su u nekom konfliktu ili nemaju dobro mišljenje jedna o drugoj, biće uočljiv govor tela koji jasno ukazuje na nedopadanje: okretanje ramena u stranu od druge osobe, okretanje stopala ka izlazu, izbegavanje direktnog pogleda u oči, usmeravanje pažnje na telefon ili neposredno okruženje i slični obrasci ponašanja.

Kod muškaraca je situacija malo drugačija. Oni se više fokusiraju na temu razgovora nego na mirroring (osim onih koji su edukovani da ga koriste) te su retko sinhronizovani u pokretima. Kod muško-ženskih parova količina mirroringa zavisi od međusobnog odnosa, odnosno nivoa bliskosti.

Niste možda primetili da sa nekim osobama kao da odmah ‘kliknete’, dok sa nekima deluje kao da ste sa različitih planeta? Kad osetite disonantnost, obratite pažnju na svoj položaj tela u odnosu na sagovornika – velika je verovatnoća da šaljete suprotne poruke.

Mali trik pomoću koga ćete znati da li ste u mirroringu sa drugom osobom? Promenite položaj tokom razgovora i ako vas u roku od tri sekunde druga osoba isprati i zauzme vaš položaj, znaćete da je počela da vas podražava i da ste uspostavili dobar odnos!

Leave a Reply

Comment*

Your name *