Imam svoj arhitektonski studio i u poslednjih godinu i po dana uočio sam veliki pad prodaje i manjak klijenata. Imao sam dosta sastanaka na kojima sam od klijenata dobijao odgovore da je lepo to sve što radim, da im se baš sviđa moj portfolio i da će mi se javiti da me angažuju, ali se nikad ne bi javili ili mi ne bi odgovarali na pozive i poruke nakon sastanka. Već sam počeo da osećam frustraciju jer je posla bilo sve manje, a ja nisam znao šta radim pogrešno. Vrteo sam se u krug.

Kada sam upoznao tebe Tamara i uzeo tvoj online kurs i konsultacije 1:1 počeo sam da shvatam da sam se previse oslanjao na ono što mi ljudi govore, a potpuno zanemarivao gestove.

Nedavno sam zahvaljujući tvojim savetima uspeo da zaključim veliki posao! Pričao sam sa direktorm jedne firme koji je tražio arhitektu za jedan poslovni kompleks koji hoće da pravi. Negde na polovini sastanka kada smo počeli da pričamo o konkretnim potrebama i kapacitetima direktor rekao mi je otvoreno rekao da već radi sa nekim drugim arhitektom koga poznaje ali je želeo da čuje i šta ja nudim. U tom momentu, malo sam se nagnuo napred i pitao: “Sigurno ste onda zadovoljni tim arhitektom i verovatno ćete njemu poveriti i ovaj projekat?”

Čovek je rekao “Jesam”, ali dok je to izgovarao trgnuo je jedno rame nagore, dodirnuo vrat, a zatim podigao ruku ka ustima i skoro ih pokrio pre nego što je osvestio šta radi. To mi je bilo dovoljno da shvatim da je pomen arhitekte sa kojim već radi uznemirio na neki način mog sagovornika. I zaista, nakon još nekoliko pitanja, direktor firme mi je priznao da nije zadovoljan više svojim arhitektom jer mu nije uradio poslednje poslove kako su se dogovorili i da razmišlja da ga zameni.

Da nisam naučio kako da prometim neslaganje između izgovorenih reči i gestova ne bih nikad primetio da nešto nije u redu i odustao bih od posla.” Hvala još jednom Tamara na nesebičnom deljenju znanja I vrlo korisnim savetima koje od sada stalno primenjujem na svakom sastanku.

Darko Živković

Leave a Reply

Comment*

Your name *