Usled pandemije primorani smo da u kontaktu sa drugim ljudima nosimo maske koje prekrivaju veći deo lica – tačnije, čak 2/3 naših lica. Stoga se s pravom možemo zapitati, a verujem da ste se i vi suočili sa istim problemom, kako da znamo koji izraz neko ima na licu dok sa nama razgovara, odnosno kako da tumačimo emocije na licu ispod maske?

Treba da posmatramo čelo i gornji deo lica sagovornika koji stoji blizu nas: ukoliko uočimo da se obrve podižu visoko ka kosi, a oči šire, znaćemo da je osoba iznenađena nečim što je čula ili videla; kada vidimo takozvane „borice smejalice“ oko očiju, to je siguran znak da nam se osoba osmehuje, a ako se srednji deo čela između obrva nabora, to znači da je osoba pod nekim stresom.

Ukoliko neko sedi ili stoji dalje od vas, nećete moći da vidite ove delikatne pokrete delova lica, stoga treba da posmatrate druge neverbalne znakove koje ljudi šalju različitim delovima tela. Tražimo promene u ponašanju: kada primetite na primer da osoba koja inače ne gestikulira dok govori najednom počne izrazitije da maše rukama, možete zaključiti da je veoma uzbuđena; takođe, ako osoba sedi mirno sve vreme razgovora, a onda odjednom počne da se vrpolji, ispravlja odeću, dodiruje vrat ili lice, igra se olovkom ili prepliće prste/trlja jagodice prstiju jedne o druge, znaćete da ju je nešto što ste rekli uznemirilo.

Još jedan način kako možete brzo zaključiti da li je osoba smirena ili uzmemirena jeste posmatranjem njenog torza: ubrzano podizanje i spuštanje grudi je pokazatelj plitkog disanja koje ukazuje na uznemirenost ili stres. Ukoliko uz to uočite još i pojačano znojenje, naglu prebledelost ili iznenadnu pojavu crvenila u licu, znaćete pouzdano da sa osobom nešto nije u redu.