Veliki broj vas je izrazio želju da uradim analizu govora tela i skrivenih neverbalnih znakova u intervjuu koji su princ Hari i Megan Markl dali Opri Vinfri. Želim odmah na početku da napomenem da je ovo potpuno objektivna i nepristrasna analiza bez zauzimanja strana. Nemam nikakav interes od ovoga što sam napisala, niti izražavam na bilo koji način svoje stavove o odnosima pripadnika engleske kraljevske porodice. Naoružajte se strpljenjem, tekst je malo duži, no želela sam da pokrijem što više bitnih momenata iz intervjua kako biste imali širu sliku.

Prva napomena jeste da je Opra odlična u svom poslu, no pošto ima prijateljski odnos sa Megan bilo je situacija u kojima ju je spašavala i pomagala joj. Ako želite da neko nastavi da priča i kaže vam više, treba da nakon pitanja zaćutite, nagnete glavu u stranu, pažljivo slušate i ne prekidate sagovornika.

Kada Megan priča o svom odnosu sa Kejt Midlton, možemo zaključiti da je tu bilo neke tenzije. Najčešći signali koje Megan emituje su uvlačenje usana, osmeh stisnutim usnama koji ukazuje na neiskrenost i blago mreškanje čela što pokazuje emotivno preživljavanje nekog događaja. Ne daje direktan odgovor na pitanje da li joj je Kejt poželela dobrodošlicu u porodicu, već čujemo "Svi su mi poželeli dobrodošlicu", ali "moje iskustvo za ove četiri godine je da ništa nije onako kako izgleda." U izraženom gutanju dok izgovara prvu izjavu vidimo stres, a u pogledu dole i desno dublju emociju na pomen tog odnosa. Poruka koju šalje je da je ona pokušala da se uklopi i pisala svim članovima porodice kada ih je prvi put upoznala, a da je sada krive za Megzit, kako su novinari nazvali njihovo napuštanje kraljevske porodice.Uočljiva je frustracija i na momente osećaj žrtve.

Kada su zajedno ispred Opre, Hari i Megan komuniciraju u velikoj meri neverbalno međusobno: on kratko stavi svoju šaku preko njene čime želi da joj signalizira da ga ne prekida; takođe vidimo kako dok se drže za ruke jedno drugom palcem i prstima signaliziraju ko želi da odgovori na pitanje.

Veoma zanimljiv deo jesu Harijeve reakcije na Oprina pitanja o njegovom odnosu sa drugim članovima porodice pre odlaska i sada. O svojoj baki kraljici priča sa osmehom i emocijom kada ga Opra regresira u detinjstvo i kaže da je ona njegov glavni kapetan, međutim kasnije vidimo drugačije reakcije. Vidimo više uzastopnih signala neprijatnosti i stresa kada priča o ocu i bratu i trenutnom odnosu sa njima: broj treptaja očima se povećava, prekršta prste i trlja prste jedne o druge, postavlja nogu kao barijeru između sebe i Opre čime pokazuje da želi fizički da se distancira i od nje i od pitanja, uvlači usne što je znak da zadržava informacije. Posebno emotivno reaguje dok govori o tome kako se oseća razočaranim zbog očeve reakcije jer je i on prošao slične bolne situacije i treba da zna kakav je to osećaj, a i Arči mu je unuk. Na Oprino pitanje da li se otac odgovara na njegove pozive pravi dužu pauzu, obara oči, čujemo glasan uzdah i evidentno je snažno emocionalno proživljavanje.

Odnos sa bratom takođe je distanca kako se izrazio i vidimo jasno pokret rukama kojim ukazuje na razdvajanje. I u ovom segmentu vidljiva je jaka emocija, a nakon što kaže da se nada da vreme leči sve rane i da će mu jedan od prioriteta biti da radi popravljanju tog odnosa, vidimo izraženo uvlačenje usana, što je znak da ni sam ne veruje u sopstvene reči.