Jeste li nekad razmišljali kakve poruke šaljemo prstima bilo da govorimo ili ćutimo i šta neverbalno signaliziramo njima bili mi svesni toga ili ne?

Većina nas se pretežno tokom razgovora sa drugom osobom ili više njih fokusira na reči koje izgovaraju i njihovo lice i opštu gestikulaciju rukama, da retko, ako uopšte, obrati pažnju na njihove prste.

Zašto su prsti važni u neverbalnoj azbuci? Mogu nam mnogo toga reći o trenutnom emocionalnom stanju osobe ukoliko umemo adekvatno da protumačimo signale.

Treba imati u vidu i kulturološki aspekt prilikom tumačenja jer nemaju svi neverbalni znakovi isto tumačenje i razumevanje svuda u svetu. Podignut palac ili znak OK koji pravimo spajanjem palca i kažiprsta imaju odgovarajuće značenje u zapadnoj kulturi gde uglavnom pomoću njih šaljemo poruku sve je u redu ili dobro je, samo napred. Međutim, obratite pažnju da u Turskoj znak OK u stvari simbolizuje zlo - urokljivo oko i da ga nije preporučljivo koristiti!

Hajde da vidimo sada kakve poruke sve možemo poslati i primiti prstima.

Spojene jagodice prstiju u karakterističnom gestu koji često koriste političari svedoče o samopouzdanju i sigurnosti u svoje reči.

Razdvojeni prsti dok govorimo označavaju da smo iskreni, opušteni i to i jeste prirodan položaj prstiju.

Sastavljeni prsti signalizuju da nešto nije u redu i da je osoba pod nekim stresom ili možda ne govori istinu.

Prste je važno posmatrati i kada su ruke prekrštene na grudima ili preko stomaka. Ukoliko su opušteni i mirno leže na nadlakticama, to znači da se i osoba tako oseća i da je to za nju prirodan položaj. Međutim, kada vidite da se prsti grče (digitalna fleksija) ili da osoba noktima ili jagodicama pritiska nadlaktice obe ruke, to je siguran znak uznemirenosti i nervoze. Grčenjem prstiju pokušavamo sebe da umirimo i da povratimo kontrolu nad sobom u situacijama visokog stresa ili ljutnje.

Trljanje prstiju ili jagodica jednih o druge obično pokazuje da je osoba pod tenzijom i želi da na ovaj način izbaci tu nagomilanu negativnu energiju i umanji efekte hormona kortizola i adrenalina koji se luče tokom stresnih situacija i ubacuju naše telo u stanja fight, flight, freeze ili faint.

I palčevima šaljemo veoma važne poruke o stepenu naše samouverenosti i samopouzdanja. Kada isturimo palčeve iznad šaka, odajemo utisak samouverenosti i sigurnosti. Sa druge strane, kada palčevi naglo nestanu ispod šaka ili ih prekrivamo ostalim prstima, nesvesno šaljemo poruku nesigurnosti, nervoze, zabrinutosti ili ugroženosti.

Interesantno je da kada se osećamo napadnuto (fizički ili metaforički) automatski rotiramo palčeve ka unutra čime isturamo laktove ka spolja u pokušaju da povećamo obim tela i napravimo nepostojeći egzoskelet i tako uplašimo napadača!

Koje vi signale prstima koristite i da li znate šta znače?