Za ovaj tekst me je inspirisao prijatelj koji me je tagovao ispod posta u kome se govori o 8 znakova da vas neko laže. Autor članka citira nekog eksperta kome ne pominje ime kao autoritet za svoje tvrdnje o navodnim znacima koje treba da tražimo kod osobe koja nas laže.

Zašto je ovo problematično? Ljudi su kompleksna bića i uz njih ne ide Uputstvo za upotrebu! Motivacija za laganje se razlikuje od osobe do osobe, kao i kompleksnost same laži i neverbalni znaci koji prate njeno izgovaranje. Jedino izvesno pravilo jeste da ne postoje definitivni znaci obmanjivanja i laganja. Postoje određeni pokazatelji da nešto nije u redu, a i oni variraju od osobe do osobe, tipa ličnosti, kao i stepena naviknutosti na izgovaranje nestina ili laži. Zbog toga je nemoguće nabrojati tačne znakove obmanjivanja jer oni su za svakoga od nas drugačiji.

Verujem da ste već čuli podatak da prosečna osoba slaže minimum 200 puta dnevno! Najčešće su u pitanju sitne laži koje nikoga neće povrediti, ali problem su krupnije i ozbiljnije obmane koje mogu naneti mnogo štete drugim ljudima, pa čak i celoj naciji ili državi.

Pre nego što pročitate ostatak teksta pogledajte klip i pokušajte da primetite i verbalne i neverbalne znake koji ukazuju na to da Klinton nije iskren prema američkom narodu, a zatim pročitajte ostatak teksta i ponovo pogledajte video i probajte da uočite sve navedene pokazatelje.

Bill Clinton--"I did not have sexual relations with that woman"

Iako ovaj deo obraćanja traje samo četrdesetak sekundi, Klinton za to vreme ispoljava više vrsta verbalnih i neverbalnih ponašanja koja nam aktiviraju alarm za uzbunu. Da vidimo na šta sve treba da obratimo pažnju:

1.Kada osoba izgovara više nepotrebnih reči ili rečenica koje nas udaljavaju od postavljenog pitanja, u ovom slučaju: „Želim da kažem jednu stvar američkom narodu. Želim da me saslušate, ponoviću ovo još jednom…“ to je znak da nešto krije. Odgovor na pitanje osobe koja je iskrena jeste prosto „da“ ili „ne“. Zamislite da žena pita muža: „Da li si ostavio prljave čarape na podu kupatila?“ a on odgovori: „Sinoć sam gledao utakmicu i posle toga krenem da se istuširam i na putu ka kupatilu mi zazvoni telefon, kad ono Marko sa posla. Pola sata me davio i ja totalno zaboravim da te pitam da li se beše crne čarape odvajaju od belih za pranje…“ Ovakvi odgovori služe da osoba koja je nešto skrivila i zna da vi to znate ili podozrevate da sebi vremena da smisli odgovor koji će delovati ubedljivo, ali na nesreću i sasvim kontraproduktivno, takvi odgovori samo povećavaju sumnju druge osobe i uveravaju je da ne treba da veruje izgovorenim rečima.

2. „Nisam imao seksualne odnose sa tom ženom, gospođicom Levinski“ jeste jezik distanciranja koji takođe koristimo kada želimo da se ogradimo od neke osobe ili događaja.

3. U neverbalnom aspektu uvek treba da gledamo više od jednog gesta. Ovde primećujemo klimanje glavom dok izgovara ove rečenice i tako direktno protivreči upravo izgovorenom iskazu, a povrh toga nakon svake rečenice naglo zatvara usta i podignutim obrvama traži podršku od publike da se složi sa njim, što su sve zajedno loši znaci.

Da li ste primetili da sam odgovor na vrlo jednostavno pitanje traje skoro 40 sekundi?! Što je duži i kompleksniji odgovor, veća je tendencija da vas osoba laže. Takođe, što osoba duže govori, više ćete videti neverbalnih znakova koji se pojavljuju gde im mesto nije!