6.Težnja da jedan gest uvek tumačimo na isti način, bez obzira na to što je kontekst drugačiji, odnosno težnja da tumačimo nečiji govora tela na osnovu nedovoljno informacija ili na osnovu nepotpunih informacija. Ovu grešku smo već donekle objasnili u prvom delu članka. Reč je o temndenciji da površno i neretko nezainteresovano procenjujemo ljude i donosimo sud o njima na osnovu nekog izolovanog gesta koji nam se nije dopao ili smo pročitali negde da ima negativno značenje. Primera je mnogo i nećemo ih nabrajati, no evo jedne situacije u kojoj možemo da donesemo pogrešan zaključak: osoba nas ne gleda direktno u oči tokom razgovora, već skreće pogled u stranu ili drži oči oborene. Ukoliko verujete samoproklamovanim ekspertima, odmah ćete odlučiti da je neiskrena ili nešto krije od vas, a istina može biti potpuno suprotna. Osoba je možda samo veoma stidljiva i neprijatno joj je da razgovara sa ljudima koje ne poznaje dobro.

7.Zanemarivanje kulturoloških razlika i činjenice da određeni gestovi imaju drugačije značenje kod pripadnika različitih nacionalnosti. Kao što svaki pripadnik neke nacionalne zajednice ima svoj jezik i običaje, takođe tokom života usvaja i specifične gestove koji imaju određena značenja u toj zajednici. Između ostalog, razlike između pripadnika različitih naroda mogu biti u rastojanju na kome stoje u odnosu na drugu osobu, u dužini direktnog kontakta očima tokom razgovora ili uznačenju gestova rukama ili prstima. Pazite se zamki – samo zato što vi mislite da je znak OK koji pravite spajanjem palca i kažiprsta univerzalan, ne znači da će ga pripadnik druge kulture isto tako shvatiti: u Turskoj na primer, ovaj znak predstavlja simbol urokljivog oka (evil eye)!

Kako ne bismo učestalo pravili navedene greške u tumačenju govora tela ljudi, prvenstveno je važno da steknemo naviku da što više vremena posmatramo ljude oko nas, kao i da se edukujemo u oblasti neverbalne komunikacije i zaista naučimo da je primenimo u životu i u poslovnom kontekstu na adekvatan način. Uspeh ili potpuni fijasko u pregovorima nekada može biti rezultat samo jednog loše protumačenog gesta!

Leave a Reply

Comment*

Your name *